10 października uczniowie klasy 3a uczestniczyli w „zdrowych warsztatach”. Pod czujnym okiem mamusi Adama – pani Agaty – pasjonatki zdrowej żywności (można zajrzeć na Facebooka/ Instagrama: Czas na zielone-Agata Kornacka) – dzieci wykonały pyszną i pożywną sałatkę.
Ale od początku…
Spotkanie rozpoczęło się od rozmowy na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. Dzieci wspólnie z panią Agatą ustalały, co należy robić, aby być zdrowym i zachować dobrą formę. Potrzeba tak niewiele, a może wiele: ruszanie się (sport), jedzenie warzyw i owoców (innych potraw również, ale z zachowaniem zasad zdrowego odżywiania się: piramida żywieniowa), odpowiednia ilość snu (wiemy, że dziecko powinno kłaść się spać o odpowiedniej porze – ale czy na pewno tak robimy?), korzystanie ze słońca. Pani Agata przekonała dzieci, że potrzeba naprawdę niewiele, aby zachować zdrowie. Dzieci samodzielnie wykonały sałatkę z owoców i warzyw. Znalazły się w niej: śliwki, gruszki, surowa żurawina, orzechy, słonecznik, jarmuż oraz sos miodowo – cytrynowy. Pycha! A jakie zdrowe!
Rodzice chcieliby, aby ich dzieci nie chorowały – warto czasami zastosować w przygotowywanych potrawach proste produkty, które pomogą w zachowaniu zdrowia i siły na co dzień – do nauki i pracy!
Bardzo dziękujemy pani Agacie za przygotowanie i przeprowadzenie ciekawych i wartościowych warsztatów.